Traduci pagina

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Macedonia

Целосно изгаснат пожарот кај „Комуна“, нема повредени, само материјална штета

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 11:38am

Во магацински простор кај старата скопска фабрика „Комуна“ избувна пожар, а дојавата во скопската Бригада за противпожарна заштита е примена во 4 часот и 55 минути.

Командирот на скопската Бригада за противпожарна заштита, Звонко Томески за МИА изјавил дека за кратко време пожарот е ставен под контрола, целосно е изгаснат и не е дозволено да се прошири во останатите објекти во кругот на фабриката.

Нема повредени, но е причинета материјална штета.

Томески информира дека по дојавата веднаш се упатени девет противпожарни возила со 20 пожарникари, а станувало збор за магацински протстор во кој била складарна пластика за понатамошна рециклажа.

– Карактеристично е што во кругот на фабриката и во објектите немаше функционална хидрантска мрежа-потенцираше командирот на скопската Бригада за противпожарна заштита, Звонко Томески.

The post Целосно изгаснат пожарот кај „Комуна“, нема повредени, само материјална штета appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Зеленски: Војната ќе биде крвава, но ќе заврши со дипломатски средства

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 11:33am

Војната во Украина може да заврши само со дипломатски средства, изјави денеска украинскиот претседател Володомир Зеленски во интервју за украинската телевизија.

-Крајот на конфликтот ќе биде со дипломатски средства-рече тој во интервјуто.

Како што наведе, војната ќе биде „крвава, но дефинитивно ќе заврши со дипломатија“.

-Има работи што ќе можеме да ги постигнеме само на преговарачка маса. Сакаме се да биде како што беше досега, што Русија не го сака-рече Зеленски, без да даде други детали за кажаното.

The post Зеленски: Војната ќе биде крвава, но ќе заврши со дипломатски средства appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Во османлиско време наставниците земале повисока плата отколку денес

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 11:10am
СПОРЕДБЕНО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА ПЛАТИТЕ И СТАНДАРДОТ НА НАСТАВНИЦИТЕ НА КРАЈОТ НА 19 ВЕК И ДЕНЕС

Изминатиот период пошироката јавноста беше преокупирана со преговорите и барањата на наставниот кадар во државата за повисоки плати и подобар статус во општеството. Но каков бил животниот стандард на наставниците и учителите во Македонија, во османлискиот период, поточно во последното десетлетие на 19 век? Дали нешто се променило кон подобро или можеби кон полошо во поглед на економската положба на наставникот од тогаш до денес?

Во последно време, а особено со последните настани и штрајкот на наставниците се актуализира прашањето за платите на вработените во образовниот сектор. СОНК подолго време бараше усогласување на платите во образованието (основно, средно, високо образование и наука, како и ученички и студентски домови) врз основа на зголемување на минималната плата на национално ниво, по што на 11 април се започна и со штрајк во училиштата и градинките. Просечната нето-плата исплатена во образованието во февруари 2022 година, според податоците од Државниот завод за статистика, изнесува 28.067 денари.

Но таа е просечна плата за целиот сектор образование. Според најновите податоци и последните зголемувања, наставниците во основно образование земаат плата од 24.786 денари плус минат труд, а наставниците во средно образование земаат плата од 25.642 денари плус минат труд. Од друга страна, поради најновите случувања и инфлацијата, трошоците за живот растат. Минималната синдикална кошница во периодот од февруари 2021 до февруари 2022 година е порасната за 7,25 отсто и таа во февруари 2022 година изнесувала 36.146 денари.

Меѓутоа што се случувало со платите на наставниот кадар во минатото? Дали економската положба и животниот стандард на наставниците се имаат подобрено? Во продолжение ќе направиме анализа и споредба на платите и животниот стандард на наставниците и учителите во османлиска Македонија, поточно во последното десетлетие на 19 век и денес, со цел да видиме дали нешто се променило кон подобро или можеби кон полошо во поглед на економската положба на наставникот од тогаш до денес. Го избравме токму овој период бидејќи положбата на населението тогаш била мошне тешка. Со слабеењето на централната власт во 19 век се зголемувале грабежите, безредијата, локалните бегови и феудалци се одметнувале и не ја признавале централната власт, имало повремени економски кризи и инфлација во првите четириесетина години на 19 век. Со еден збор, положбата била исклучително тешка за обичното население. Не случајно во колективната свест на Македонците овој период останал запаметен како тежок, мрачен и лош период. Меѓутоа да видиме што се случувало со наставниците и каква била нивната економска положба кон крајот на 19 век?

Во триесеттите и четириесеттите години на 19 век во Македонија започнало да се отвораат општински училишта во кои наставата се изведувала на народен, мајчин јазик. Отворањето световни училишта на народен јазик особено се засилило во шеесеттите години. Со засилувањето на странските пропаганди во Македонија започнал да се зголемува и бројот на училишта што ги отворале тие. Во периодот од 1870 до 1893 година видот и бројот на училиштата, како и бројот на македонските деца опфатени во нив мошне се зголемил, а прилично се подобрила и материјалната база на школството во Македонија. Бидејќи во османлиска Македонија немало универзитети, врвот на образованието што македонските ученици можеле да го достигнат во својата татковина бил во средните училишта. Покрај црквите, средните училишта биле најмоќното оружје во пропагандната војна за Македонија. Ние нема да се осврнуваме на проблемите околу тоа какви биле наставата и пропагандите во училиштата, и ќе се осврнеме на платите на наставниот кадар.

Платите во основните и средните училишта во османлиска Македонија не биле секаде исти. Тие варирале од наставник до наставник и од година на година, во зависност од неговите квалитети, степенот на образование, но и од степенот на интерес на странските пропаганди за одредено место. Затоа платата на некој учител можела да биде и мошне ниска, и тоа било така особено во некои села, каде што и самите учители биле со слабо образование, па за да преживеат морале дополнително да обработуваат и некоја нива. Постоеле разлики и помеѓу платите на наставниците во основните училишта и гимназиите, и најчесто платите во гимназиите биле повисоки. Српскиот вицеконзул на Кралството Србија во Скопје за положбата на стручните учители во поголемите населени места во 1888 година запишал:
Различно е со положбата на стручниот учител во една поголема касаба (варошица), каде како во Тетово, има повеќе од нив учители, некоја врста Управители. Овие учители се стручни: виделе малку повеќе свет, по пристојно се облекуваат… А и нивните сопруги, малку повеќе образовани од останатите жени во местото, тие во извесен степен секаде мораат како госпоѓи или како што овде велат како „мадами“ да се однесуваат и облекуваат…

Во Битолската српска машка гимназија во учебната 1898/99 година просечната месечна пондерирана плата на наставниците изнесувала во сегашна вредност 52.747 денари. Меѓутоа ова е просечната плата, па така највисоката плата во оваа гимназија изнесувала 71.992 денари, а најниската 32.383 денари, што иако е најниската плата оваа година, споредено со основната плата на наставник во гимназија денес, е повисока за 26,28 отсто. Во 1900 година просечната пондерирана плата изнесувала 50.847 денари, додека пак највисоката плата останала иста како и во 1898/99 година, а најниската плата, која ја примал само еден наставник, изнесува 17.075 денари. Во истиот период во Битолската егзархиска машка гимназија просечната пондерирана плата изнесувала 76.141 денар, највисоката плата, пак, изнесувала 159.056 денари и таа ја примал управникот на гимназијата, додека најголемиот број од наставниот кадар земал плата што се движела во интервал од 65.064 до 70.788 денари. Можеме да забележиме дека просечната пондерирана плата во Егзархиска машка гимназија била за 196,9 отсто повисока од денешната основна плата. Во Српската машка гимназија во Скопје, пак, нешто подоцна во учебната 1910/11 година просечната пондерирана плата изнесувала 50.883 денари.

Кузман Шапкарев во учебната 1882/83 година со осум часа настава во Солунската машка гимназија примал просечна месечна плата од 111.607 денари. Додека, пак, револуционерот Трајко Китанчев во истата гимназија истата учебна година со 18 часа примал просечна месечна плата од 128.248 денари.

Но што се случувало со основните училишта и каква била платата таму?
Во основните училишта платата била пониска од онаа во гимназиите, а варирала во зависност од истите погоре споменати причини, но и од средината во која се наоѓало училиштето, односно дали било во град или во село. Револуционерот Даме Груев во учебната 1891/92 година работел како егзархиски учител во неговото родно село Смилево и земал просечна месечна плата од 22.367 денари, што е за 9,75 отсто пониско од денешната основна плата на наставник во основно училиште. Меѓутоа говориме за училиште што се наоѓало во село. Платите во градовите биле и повисоки. Така, наредната 1892/93 година Даме Груев се вработил во Егзархиското училиште во Прилеп и земал годишна плата од 358.388 денари, или просечна месечна плата од 29.866 денари, што во споредба со денешната плата е повисоко за 20,49 отсто. Петар Поп Арсов, пак, во учебната 1895/96 година работел како директор на прилепските егзархиски училишта со просечна месечна плата од 114.245 денари.
Во Скопје во 1888 година месечните плати на учителите во Егзархиското училиште се движеле просечно од 61.556 до 76.932 денари. Во Тетово истата година просечната пондерирана месечна плата на општинските учители изнесувала 36.937 денари. Во селото Галичник, пак, до 1890 година учителот Павле Ажиески (внук на Партениј Зографски) примал просечна месечна плата од 30.299 денари, а потоа од 1891 година 37.454 денари.

Но пред да донесеме заклучок за висината на платите и стандардот на наставниците во последното десетлетие на 19 век во османлиска Македонија и денес, да ги разгледаме и цените на основните производи. Главно цените во овој период биле стабилни, со одредени варирања на цените на некои земјоделски производи, како резултат на произведеното количество во одредена година. Во 1900 година на Битолскиот пазар еден кг бела пченица се продавала по просечна цена од 53 денари, еден кг вардарска пченица се продавал по просечна цена од 71 денар, еден кг јачмен се продавал по просечна цена од 31 денар, еден кг пченка се чинела просечно 34 денари, еден кг ’рж чинел просечно 37 денари, односно вкупно просечната цена на житни производи изнесувала 45 денари за еден кг. Во март 2022 година просечната цена на лебот и житата за еден кг изнесувала 121 денар и има значителен пораст на цените на житните производи за околу 169 отсто во однос на 1900 година.

Во 1900 година еден л маслиново масло од Елбасан чинело 315 денари, a еден кг овча маст се продавала по просечна цена од 470 денари. Понатаму, во 1900 година еден кг грав се продавал по просечна цена од 50 денари, а во март 2022 година просечната цена на гравот за еден кг била 135 денари. Тоа е пораст за 170 отсто во однос на 1900 година. Просечната цена на еден килограм говедско месо во 1900 година било 187 денари, а еден кг јагнешко месо се продавало по цена од 224 денари. Денес, поточно во март 2022 година просечната цена на повеќе различни видови месо изнесувала речиси 370 денари, што повторно е повисоко од тогашните цени. За охридската пастрмка нема податоци за цената во 1900 година, меѓутоа цената во 1898 година за еден кг изнесувала 426 денари. За виното и ракијата исто така не успеавме да најдеме цени од 1900 година, но најдовме за 1895 година. Тогаш на битолскиот пазар еден кг тиквешка ракија се продавала по цена од 184 денари, а битолската ракија по цена од 304 денари, додека пак еден кг вино се продавало по цена од 112 денари. За разлика од тогаш, во март 2022 година повторно цените се повисоки и еден литар ракија просечно чинела 530 денари, додека пак еден литар вино чинело 123 денари.

Според приложените цени на некои производи за крајот на 19 век и цените на истите производи денес, доаѓаме до заклучок дека цените на производите денес се значително повисоки. Од друга страна, кон крајот на 19 век и самиот почеток на 20 век платите на наставниците во голем број основни и средни училишта во османлиска Македонија далеку ги надминуваат платите на наставниците денес. Сето тоа нѐ доведува до заклучок дека денес многу помалку се цени професијата наставник, а истовремено животниот стандард на наставниците наместо да биде подобрен во однос на османлиска Македонија, тој се влошил и доколку инфлацијата продолжи да расте тој и понатаму ќе се влошува уште повеќе.

Автор: Дамјан Бужаровски

(Авторот е дипломиран економист на департманот сметководство и ревизија и магистрант по монетарна економија, финансии и банкарство на Економскиот факултет – Скопје)

Како е направена пресметката

Сите суми и вредности во текстот се изразени во сегашна вредност во денари. Бидејќи во Османлиската Империја во тој период официјална валута била златната лира, доколку ги оставевме вредностите во тогашни лири не би можеле да споредуваме со денес, затоа што денес во Македонија се употребува денарот. Затоа според тогашниот девизен курс лирата е претворена во британски фунти, кои имаат континуитет до денес. Потоа на британските фунти со инфлациски калкулатор е пресметана нивната сегашна вредност и оваа добиена вредност според моменталниот девизен курс на фунтата спрема денарот е претворена во денари.

The post Во османлиско време наставниците земале повисока плата отколку денес appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Превенцијата останува наша Ахилова петица

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 11:00am

Европскиот парламент изгласа резолуција со која се бара почеток на преговорите на Македонија со Унијата, но во која се најдоа и некои спорни амандмани што се косат и со европските принципи и со критериумите за преговарање. Сега клучното прашање е како понатаму. Има ли Македонија механизми да се заштити од овие бугарски уцени и да спречи тие да станат ново поглавје во пристапните преговори. Според аналитичарите, сите фактори во земјава не треба да замижуваат пред овие предизвици, кои постојано се појавуваат, туку да работат на нивно пресретнување и превенирање. Бидејќи сосема е извесно во иднина токму преку овој документ Бугарија да настојува да ги претстави своите гледишта и уцени како заедничка „европска“ позиција

ПО ИЗГЛАСУВАЊЕТО НА СПОРНИТЕ АМАНДМАНИ ВО ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ

Европскиот парламент ја изгласа резолуцијата на извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија во 2021 година, при што зелено светло добија и дел од спорните амандмани поднесени од бугарските европратеници, со што Бугарија доби уште една алатка во настојувањата да ги вметне своите барања и уцени во преговарачката рамка на Македонија со Европската Унија.

Добар дел од македонските експерти во делот на евроинтеграциите уште во март предупредија дека Бугарија ќе се обиде да ги вметне барањата во идниот процес на преговори меѓу Македонија и Унијата и дека ситуацијата треба будно да се следи, а во таа насока беше и неодамнешното отворено писмо на Институтот за европска политика упатено до пратениците во Европскиот парламент, во кое ги повика европратениците да ги отфрлат спорните амандмани поднесени од бугарските европратеници, бидејќи се косат со европските принципи и критериумите за преговарање.
Сега, откако ЕП изгласа дел од спорните амандмани, македонската јавност се прашува колкава е нивната вистинска тежина, дали тие стануваат обврзувачки во рамките на идниот преговарачки процес или, пак, Македонија има механизми да се заштити од овие бугарски уцени и да спречи тие да станат ново поглавје во пристапните преговори.

Директорката на Институтот за европска политика, Симонида Кацарска, е на ставот дека иако дел од амандманите поминале, тие немаат некаква посебна тежина и со ништо не ја обврзуваат Македонија во идниот процес на преговори со Унијата.
– Точно е дека дел од тие контроверзни амандмани поминаа во ЕП, но не помина оној, би рекла, грозен амандман во кој Македонија беше обвинета за дискриминација и сигурна сум дека некои политичари во Бугарија нема да бидат среќни поради тоа. Резолуцијата на ЕП во која се најдоа дел од амандманите на кои Бугарија инсистираше е необврзувачки документ, за разлика од преговарачката рамка. Како таква, оваа резолуција нема особена тежина во пристапниот процес – категорична е Кацарска.
Според неа, клучно прашање е како Бугарија ќе го користи понатаму овој документ.
– Без оглед што резолуцијата е необврзувачки документ, секако, ќе биде користена од дел од политичките чинители во Бугарија во насока на претставување на бугарските гледишта како заедничка „европска“ позиција – нагласува Кацарска.

Таа уште додава дека политичката битка ќе продолжи и понатаму и дека државата, но и сите фактори тука во земјава, не треба да замижуваат пред овие предизвици, кои постојано се појавуваат, туку да работат на нивно пресретнување и превенирање.
Политичкиот аналитичар Петар Арсовски изразува загриженост со тоа што поминувањето на амандманите поднесени од бугарските европратеници сигнализира дека Македонија во последно време затајува во борбата на терен.
– Тоа што загрижува е што како што поминува времето, Бугарија очигледно ја пробива својата позиција во Европа. Ние за да имаме добар договор, треба да сме добри и на терен. Треба Бугарија да не наоѓа разбирање кај западните сојузници ако сакаме да имаме добар договор – смета Арсовски.

Според него, поминувањето на амандманите не е добра вест за нас, но охрабрува ангажманот на ЕК за итен почеток на преговорите со Македонија.
– Ова не е целосно добра вест за нас, иако во Извештајот на ЕК првпат јавно се повикува со рок на почеток на преговорите, и тоа итно. Мислам дека ова е подготовка на ЕК за еден последен напор пред јуни за еден обид за решавање на прашањето со бугарското вето и конечен почеток на пристапните преговори – истакнува Арсовски.

МНР го поздрави усвојувањето на резолуцијата

Министерството за надворешни работи го поздрави усвојувањето на резолуцијата на Европскиот парламент за Македонија, без да го коментира усвојувањето на дел од спорните амандмани.

– Европскиот парламент упати јасна политичка порака за важноста од забрзување на европскиот интегративен процес и започнување на преговорите за пристапување во Европската Унија со С. Македонија веднаш. Охрабрува фактот што текстот на резолуцијата доби поддршка од огромен број членови на Европскиот парламент, што ја отсликува поддршката од поширокиот политички спектрум во рамките на ЕУ – наведуваат од МНР.

Оттаму уште го поздравија повикот на Европскиот парламент за надминување на билатералните прашања надвор од пристапниот процес, што е во духот и принципите на пристапниот процес.

The post Превенцијата останува наша Ахилова петица appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Продолжува реконструкцијата на пешачката патека на улицата Љубљанска во општината Карпош

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 11:00am

Реконструкцијата на пешачката патека на улицата Љубљанска е во тек, а екипите на ЈП „Улици и патишта“ деновиве го асфалтираа потегот од улицата Волгоградска кон улицата Разловечко востание, на површина од 550 квадратни метри.

– Пешачката патека се реконструира на вкупна површина од 2.300 квадратни метри, во насока од булеварот Партизански одреди до булеварот Илинден, а досега се реконструирани и асфалтирани околу 1.000 квадратни метри. Во наредниот период, градежните активности продолжуваат на потегот од улицата Разловечко востание до булеварот Илинден – информираат градските власти.
Оттаму додаваат дека со обновувањето на пешачката патека ќе се олесни движењето на пешаците на овој потег и ќе се зголеми безбедноста за сите учесници во сообраќајот во овој дел на градот.

The post Продолжува реконструкцијата на пешачката патека на улицата Љубљанска во општината Карпош appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

После повеќенеделен локдаун, внимателно се реактивира животот во Шангај и Пекинг

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 10:55am

Шангај денеска внимателно продолжи со спроведување на плановите за реактивирање на дел од мрежата на јавен превоз како голем исчекор кон надминување на повеќенеделниот локдаун на градот, воведен поради брзото ширење на коронавирусот, додека во Пекинг е продолжена жестоката борба против ширењето на вирусот, што трае веќе еден месец.

-Затворањето во Шангај од почетокот на април му зададе тежок економски удар на овој најнаселен кинески град, ја почна дебатата за одржливост на националната политика на нулта толеранција кон ковид-19 и ги поттикна стравувањата од идни затворања и нарушувања-пренесуваат британските медиуми.

За разлика од финансискиот центар Шангај, во Пекинг, пак, локалните власти се воздржаа од воведување карантин низ градот, забележувајќи десетици нови случаи дневно во споредба со десетици илјади потврдени во Шангај во екот на епидемискиот бран.

Меѓутоа, затворањата и бескрајните масовни тестирања наметнати во Пекинг лошо влијаеја врз економијата и ги променија животите на граѓаните на главниот град.

The post После повеќенеделен локдаун, внимателно се реактивира животот во Шангај и Пекинг appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Контингент на Безбедносните сили на Косово на меѓународна вежба на НАТО во Германија

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 10:49am

Контингент на Безбедносните сили на Косово (ФСК) отпатува денеска за Германија, каде што ќе учествува на меѓународната воена вежаба „Комбинирано решение 22“ (Combined Resolve 22) во базата на американската војска „Хохенфелс“, јавува МИА.

Како што соопшти ФСК, вежбата „Комбинирано решение“ се одржува секоја година, со учество на земјите на НАТО и неговите пртнери опод водство на американските сили.

– Вежбата е дизајнирана да симулира сценарија на непрекината војна и се одвива со учество на многу оклопни возила, како и средства на военото инженерство, деминирање, разузнавање и слично-се наведува во соопштението на ФСК.

Косовскиот министер за одбрана, Арменд Мехај на својата страница на Фејсбук напиша дека „целта на оваа вежба тестирање на интероперабилноста на армиите на НАТО со земјите партнери и развој на критични борбени вештини за да им се помогне на партнерите да победат на модерното бојно поле“.

– Продолжуваме заедно со американските сили и другите сојузници кон нови успехи-порача Мехај.

The post Контингент на Безбедносните сили на Косово на меѓународна вежба на НАТО во Германија appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Трајковски го подобри македонскиот рекорд за 19 сантиметри

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 10:39am

На митингот во Александрија (Грција), тој прескокна 7,60 метри

АТЛЕТИКА – СКОК ВО ДАЛЕЧИНА

Андреас Трајковски, член на атлетскиот клуб Работнички од Скопје, постави нов македонски рекорд во скок во далечина, со прескокнатите 7,60 метри, на меѓународниот атлетски митинг одржан во Александрија. Трајковски го оствари рекордниот скок уште во првата серија и го освои третото место.

Тој скок е за 19 сантиметри подолг од неговото претходно рекордно остварување неодамна, постигнато на митингот во Лимасол (Кипар) од 7,41 метри. Претходно македонскиот рекорд во оваа дисциплина изнесуваше 7,15 метри и беше во сопственост на тројца атлетичари, Зоран Тасевски, Тони Дамчевски и Славчо Мирчевски.

Трајковски (29) е роден во Копенхаген (Данска), татко му е од Македонија, мајка му од Данска. Лани тој доби македонско државјанство, а од февруари годинава и согласност од Светската атлетика (СА) за промена на националноста, по што почна да настапува за Македонија на официјални натпревари.

The post Трајковски го подобри македонскиот рекорд за 19 сантиметри appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Сезонава рекордни над 15 милиони гледачи

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 10:33am

Просечната исполнетост на стадионите била 96,1 отсто, а највисокото ниво е забележано на „Енфилд“, на мечевите на Ливерпул, 99,2 отсто

ФУДБАЛ – ПРЕМИЕР-ЛИГА

Бројката на посетеност на мечевите во Премиер-лигата ќе надмине 15 милиони гледачи во една сезона, за првпат од формирањето на Лигата во 1992 година. Прогнозираната конечна вкупна бројка од 15,03 милиони гледачи за сезоната 2021/2022 е поголема од 14,62-те милиони што присуствуваа на натпреварите во сезоната 2018/2019, последната пред пандемијата на ковид-19, која, пак, ја ограничи посетеноста на натпреварите на крајот од сезоната 2019/2020 и во целата наредна сезона 2020/2021, пишува „Би-би-си“.

Истражувањето за посетеноста на мечевите во Премиер-лигата го спроведе спортската маркетинг-агенција „Ту сирклс“. Нивните податоци покажуваат дека клубовите заработиле вкупно 821,6 милион фунти (969,5 милиони евра) од продадените билети и од други извори сезонава, што изнесува 2,2 милиони фунти (2,6 милиони евра) по домашен натпревар во Премиер-лигата. Просечната исполнетост на стадионите била 96,1 отсто, а највисокото ниво е забележано на „Енфилд“, на мечевите на Ливерпул, 99,2 отсто.

Сезонава се очекуваат рекордни бројки и покрај санкциите што го погодија Челси. Од март, само тие што поседуваат сезонски билети, гостинските навивачи, како и домашните што купиле билети за натпреварот пред воведувањето на санкциите, можеа да присуствуваат на натпреварите на Челси на „Стамфорд бриџ“. Просечната посетеност на последните пет домашни натпревари на Челси сезонава беше 32.200, а на преостанатите 39.900.

The post Сезонава рекордни над 15 милиони гледачи appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

Металург – гордост на македонското карате

Нова Македонија - Sab, 21/05/2022 - 10:30am

Металург во својата богата спортска активност бил шампион во Првата карате-лига на Македонија во 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011 и 2012 година, а бил првак на Македонија за сениори екипно во 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017 година. Од Карате-федерацијата на Македонија (КФМ), пак, е прогласуван за најуспешен клуб во 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 година. Во сите возрасни категории (кадети, јуниори, постари јуниори до 21 година и сениори), 20 каратисти на Металург имаат освоено вкупно 58 медали на татамите

КЛУБОТ ОД АВТОКОМАНДА ДЕНЕСКА ОДБЕЛЕЖУВА 50 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ И УСПЕШНА АКТИВНОСТ

По одложување од три години поради пандемијата на коронавирусот, повеќекратниот клупски карате-првак на Македонија, Металург, денеска, во хотелот „Континентал“ во Скопје (11-13 ч.), ќе го одбележи јубилејот, 50 години постоење и успешна активност. Клубот е формиран во 1969 година, во рамките на тогашниот Центар за спорт и рекреација при рудници и железарница „Скопје“, кој е и основач на клубот, а во состав на тогашното спортско друштво Металург. Иницијатор е Стефанчо Крстевски, кој е наедно и прв тренер.

Металург во својата богата спортска активност бил шампион во Првата карате-лига на Македонија во 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 година, а по таа година се укинува Првата карате-лига. Металург бил првак на Македонија за сениори екипно во 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017 година. Од Карате-федерацијата на Македонија (КФМ), пак, е прогласуван за најуспешен клуб во 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 година.

Клубот екипно и поединечно настапувал на европски (ЕП), светски (СП), универзитетски, регионални првенства, балканијади и во најсилните лиги (Премиер и Златната лига) во различни возрасни категории. Доволно е, меѓу другото, да се спомнат среброто на Иво Цветковски на ЕП во 2007 година во Братислава, бронзата на Огнен Груевски на ЕП во Атина во 2010, бронзата на Мартин Несторовски на ЕП во Истанбул во 2015 и бронзата на Европските игри во Баку во 2015 година, сите во сениорска конкуренција. Секако не изостанаа медали и во кадетско-јуниорската конкуренција, како и во дисциплината кати. За одбележување е и златниот екипен медал на Металург на ЕП за региони во Косово 2017 година, што претставува прво клупско злато за Македонија воопшто во оваа конкуренција. Во сите возрасни категории (кадети, јуниори, постари јуниори до 21 година и сениори), 20 каратисти на Металург имаат освоено вкупно 58 медали на татамите.

Клубот ги одржува тренинзите во салата на ММУЦ „Панче Арсовски“ во Автокоманда, Скопје. Од 2003 година, претседателка на клубот е Снежана Сиљановска, која мошне успешно ја врши функцијата, а главен тренер е Мирче Јанушевски. Од јануари 2004 година, клубот добива моќен спонзор, компанијата „Макстил АД“, на чело со бизнисменот Минчо Јорданов, со што се создадоа максимални услови за работење и развој на младите каратисти, како и за постигнување врвни спортски резултати.

Први натпреварувачи во клубот биле: Никола Грдановски-Нике, Драган Андоновски, Хари Ефтимовски, Горица Петрушевска, Александар Туфекчиевски, Јосиф Велковски, Бранко Здравковски. Први карате-мајстори, пак, во клубот се Ефтимовски (февруари 1975), Никола Грдановски-Нике (ноември 1975), Мирче Јанушевски (ноември 1975), кои титулите ги добиле од јапонскиот инструктор Теиџи Казе. Во 1976 година, клубот е поканет да учествува во активностите за формирање на Првата сојузна карате-лига, како клуб со доволен број црни појаси, што покрај финансиските средства, беше еден од условите за учество во таа лига. Во 1981 година, клубот ги постигнува првите позначајни резултати на шампионатите на тогашна СФР Југославија. Така, Миодраг Бранковиќ е трет во лесна категорија (јуниори), а Драган Савиќ трет (јуниори) во полусредна категорија на првенството одржано во Целје. Во чест на прерано починатиот член, натпреварувач и тренер на клубот Металург, Никола Грдановски-Нике, востановен е истоимениот меѓународен меморијален традиционален карате-турнир, кој се одржува и денес.

Тренери и претседатели

Во клубот од основањето биле ангажирани следниве тренери: Стефанчо Крстевски, Никола Грдановски-Нике, Хари Ефтимовски, Мирче Јанушевски, Драган Андоновски, Горица Петрушевска, Борис Грозданов, Зорица Петрушевска, Љиљана Петрушевска, Марина Николова-Величковска, Љубиша Богдановски, Љутви Асани, Ванчо Дигаловски, Драган Грдановски, Ивица Алексовски, Кенан Асани, Томче Павлов, Властимир Јовановиќ, Димче Кичевски, Таќ Едхем, Трајан Трајковски, Ахмедин Марукиќ, Атанас Чергарски, Огнен Спасовски, Силвана Илиевска, Амир Беговиќ. Во моментов тренери во клубот се: Јанушевски (главен тренер), Беговиќ и Грдановски.
Со клубот изминатиов период раководеле следните претседатели: Ѓорѓи Исјановски (прв претседател), Танас Јолаковски, Драган Настевски, Симеон Василев, Лазе Алексов, Орце Коруновски, Слободан Јованов (почесен претседател) и Снежана Сиљановска (актуелна претседателка).

Изложба на слики, краток филм, доделување признанија

Jубилејот 50 години постоење на КК Металург свечено ќе биде одбележен денеска, со посебна прослава во хотелот „Континентал“ во Скопје (почеток од 11 часот). На прославата ќе присуствуваат повеќе гости и спортисти, кои ќе имаат можност да ја видат изложбата на досегашните постигнати спортски резултати на Металург, потоа ќе следуваат и проекција на краток филм за постоењето и активноста на клубот, поздравни говори, доделувања златни и сребрени плакети, како и посебни признанија на членови на клубот, но и на сите оние што придонеле за досегашниот развој и успех на клубот од Автокоманда.

The post Металург – гордост на македонското карате appeared first on Нова Македонија.

Categorie: Macedonia

ДОМ на конференција на Зелените во Виена

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 9:40am

Делегација на зелената партија ДОМ во состав Христина Оџаклиеска, заменичка министер за животна средина и просторно планирање и Анастасија Трајковска, советничка во општина Битола, учествуваа на 15-та Централно европска тркалезна маса на зелени локални советници, во периодот од 19-21 мaj, во Виена.

Како што информираат од ДОМ, темата на овогодинешниот настан била Зелените градови во движење – мир, солидарност и одржливост.

„Заменичката министерка Христина Оџаклиеска имаше обраќање на тема Зелените градови кон Зелениот договор и енергетска самоодржливост.

На настанот беа присутни европратеници, градоначалници и советници од Зелените, кои ги споделија своите искуства и визии за имплементација на зелената агенда во градовите“, се наведува во партиското соопштение во кое се додава дека посебен акцент бил даден на Платформата за поврзување помеѓу локалните советници од европското зелено семејство.

Текстот ДОМ на конференција на Зелените во Виена е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Москва ги стави Каспаров и Ходорковски на списокот на странски агенти

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 9:35am

Поранешниот светски шампион во шах, Гари Каспаров и олигархот Михаил Ходорковски, двајца противници на рускиот претседател Владимир Путин во егзил, денеска се ставени на списокот на „странски агенти“ во Русија, соопшти руското Министерство за правда.

Терминот „странски агент“, налик на етикетата „непријател на народот“ од советската ера, нашироко се користи во Русија против опозиционерите, новинарите и активистите за човекови права обвинети дека спроведуваат политички активности финансирани во странство.

Со назначувањето за странски агент, едно лице или ентитет подлежи на голем број ограничувања и процедури под закана од строги казни. Меѓудругото, тие треба да го наведат статусот на сите свои објави.

Во ажурираниот список објавен на веб-страницата на министерството се наведува дека Михаил Ходорковски (58) и Гари Каспаров (59) имаат извори во Украина за да ги финансираат своите активности.

Каспаров долго време му се противи на Владимир Путин и речиси десет години живее во егзил во САД. Ходорковски беше еден од најмоќните руски бизнисмени во текот на 90-тите пред да му се спротивстави на Кремљ кога Путин дојде на власт во 2000 година. Тој мина десет години во затвор, меѓу 2003 и 2013 година и оттогаш живее во егзил. Со години ја финансираше опозициската организација Отворена Русија, која се самораспушти во мај 2021 година поради растечките репресии во земјата.

Текстот Москва ги стави Каспаров и Ходорковски на списокот на странски агенти е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ беше и останува криминална партија

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 9:26am

Судската пресуда за предметот ТНТ за рушењето на „Космос“ одново потврди дека ВМРО-ДПМНЕ е криминална партија со тапија, посочуваат од СДСМ.

Од владејачката партија нагласуваат дека во овој случај на затворски казни се осудени, Никола Груевски и Миле Јанакиески, како и поранешниот градоначалник на општина Гази Баба, Тони Трајковски.

„Бројните пресуди ги потврдуваат индициите за сторените тешки криминали кои беа објавени преку проектот Вистината за Македонија. Се потврдија наводите дека Никола Груевски е инспираторот на најголем дел од кривичните дела, а Миле Јанакиевски негов извршител.

Тоа е истиот Груевски кому Мицкоски отпрвин му беше советник, а потоа и генерален секретар на партијата, истиот Груевски кој го смести Мицкоски во фотелја во Белиот дворец“, се наведува во партиското соопштение.

Според СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ предводена од Мицкоски е, како што велат, истата непроменета криминално-режимска партија која работи против интересите на граѓаните и државата.

Текстот СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ беше и останува криминална партија е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

ВМРО-ДПМНЕ: Што зборувал Џафери со контроверзните Чеченци кои се верни следбеници на Путин?

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 9:10am

Собранискиот спикер Талат Џафери влегува од скандал во скандал, обвинуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

„После примитивизмот и пцуењето на вработени во Собранието, дојде нов скандал за негови врски и средби со лица од Чеченија кои се верни следбеници на Владимир Путин“, посочуваат од опозициската партија.

Од ВМРО-ДПМНЕ обвинуваат дека додека Џафери и владата на СДСМ и ДУИ имаат полна уста за прозападна ориентација, остваруваат контакти со контроверзни ликови блиски до режимот во Кремљ.

„Џефери на 10. јули 2021 година имал средби со Абдул-Вајед Нијазов поранешен пратеник во Думата и основач на здружението “Муслиманите во поддршка на Претседателот Путин”. Како е возможно ваков лик да остварува средби со високи државни функционери на земја-членка на НАТО. Зарем и во други земји-членки вакви лица блиски до Кремљ слободно се шетаат во нивните парламенти“, прашуваат од партијата од каде се во дилема и за тоа што разговарал Џафери со Чеченците.

„Според информациите во странски медиуми, гостите од Чеченија биле во посета на општина Тетово и со тогашните локални власти разговарале за изградба на споменик на Ахмат Кадиров, по кого се нарекуваат и чеченските единици кои сега ги спроведуваат најбруталните акции во Украина“, нагласуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Текстот ВМРО-ДПМНЕ: Што зборувал Џафери со контроверзните Чеченци кои се верни следбеници на Путин? е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Северна Кореја петти ден по ред има над 200.000 новозаразени со Ковид-19

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 8:57am

Северна Кореја петти ден по ред објави дека има повеќе од 200.000 новозаразени кои страдаат од треска предизвикана од Ковид-19, со што бројот на вакви случаи надмина повеќе од два милиона, јави денеска јужнокорејската новинска агенција „Јонхап“, цитирајќи ја севернокорејската државна телевизија.

Актуелниот бран на инфекции со Ковид-19 во Северна Кореја, прогласен минатата недела, предизвика загриженост поради недостатокот на вакцини, несоодветната медицинска инфраструктура и потенцијалната криза со храна во оваа 25-милионска земја, која одбива странска помош, држејќи ги границите затворени.

Вчеравечер имало 219.030 нови лица со знаци на треска, со што вкупниот број на такви случаи достигна 2.460.640, соопшти Корејската централна телевизија (КЦТВ), цитирајќи податоци од државната администрација за борба против епидемии. Бројот на смртни случаи достигна 66.

Со оглед на фактот дека во Северна Кореја нема национална кампања за вакцинација, додека капацитетот за тестирање е ограничен, експертите проценуваат дека бројките објавени од државните медиуми веројатно се помали од реалната ситуација, односно дека е тешко да се процени обемот на овој пандемиски бран.

Текстот Северна Кореја петти ден по ред има над 200.000 новозаразени со Ковид-19 е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

(Видео) Торнадо во Германија, над 50 лица се повредени

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 8:28am

Најмалку 50 лица, од кои 10 потешко, се повредени во торнадо што мина низ неколку места во западна Германија. Според досега познатите информации, загинале најмалку 3 лица.

Најмногу повредени има во градот Падерборн, кој се наоѓа меѓу Франкфурт и Хамбург. Поради последиците од невремето во тој регион бил прекинат железничкиот и патниот сообраќај.

Во Липштад торнадото предизвикало голема материјална штета корнејќи дрвја, а ветрот го разнел покривот од локалната црква, пренесува „Билд“.

„Во невремето се повредени околу 50 лица, од кои најмалку 10 се тешко повредени“, се вели во соопштението на градската полиција.

„Покривите на некои објекти се откорнати и разнесени на километри подалеку или оштетени. Врз уништените автомобили и натаму лежат многу откорнати дрвја“, соопшти полицијата.

Властите ги повикаа граѓаните да останат во своите домови.

Текстот (Видео) Торнадо во Германија, над 50 лица се повредени е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Лажните дојави за бомби во Србија стигнале од странство, на листата се и земји од Африка

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 7:45am

Во последните неколку недели имаше низа извештаи за поставени бомби низ Србија, а и евакуации поради анонимните закани. Српското МВР по неколкумесечна истрага утврди од каде доаѓаат заканите, а тоа се неколку држави, пишува Нова.рс.

Полицијата побарала помош од Европол и Интерпол, а во следните денови треба да бидат уапсени осомничените кои се надвор од територијата на Србија. Полицијата ги идентификувала локациите на вкупно 19 електронски адреси од кои пристигнале заканувачки пораки за бомби поставени на различни локации во Србија.

Утврдено е дека осум закани дошле од Полска, по две од Иран и Нигерија, четири од Гамбија и по една од Словенија, Русија и Украина.

„Со цел откривање на сторителите на овие закани и кривично гонење, а со оглед на тоа дека се работи за странски државјани кои не живеат во Србија, во тек е меѓународна размена на податоци помеѓу МВР на Република Србија, преку Европол и Интерпол, со властите на Шведска, Литванија, Швајцарија, Руската Федерација и Унгарија, како и со ‘Гугл’“, се вели во соопштението на српското Министерството за внатрешни работи.

Обвинителството го окарактеризира случајот со дојавите како терористички акт. Само за закана од терористички е предвидена затворска казна од шест месеци до пет години. Во случај некое лице да ја реализира заканата, минималната затворска казна е 10 години, а максималната е доживотен затвор, пишува Нова.рс.

Текстот Лажните дојави за бомби во Србија стигнале од странство, на листата се и земји од Африка е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Сончево и топло време со температури до 33 степени

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 7:15am

Времето денеска ќе биде сончево и топло со слаб променлив ветер, информираат од УХМР.

Минималната температура ќе биде во интервал од 3 до 10, а максималната ќе достигне од 26 до 33 Целзиусови степени.

Во Скопје сончево со слаб северозападен ветер. Минималната температура ќе се спушти до 7, а максималната ќе достигне 31 степен.

Во следните денови ќе биде топло со пораст на дневната температура, која на повеќе места ќе биде над просекот за овој период од годината. Од недела во попладневните часови ќе има локална појава на нестабилност со пороен дожд, грмежи и засилен ветер.

Текстот Сончево и топло време со температури до 33 степени е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Русија престана да испорачува гас во Финска

МАКФАКС - Sab, 21/05/2022 - 7:00am

Русија ја извести Финска дека ќе го запре протокот на природен гас во земјата од утрово, соопшти финската веледрогерија Гасум, која е во државна сопственост.

Компанијата одби да му плати гас на руски Гаспром во рубли, како што Москва претходно побара од европските земји.

„Навистина е жално што испораките на природен гас ќе бидат прекинати сега и покрај нашиот договор за снабдување“, рече извршниот директор на Гасум, Мика Вилјанен.

„Сепак, внимателно се подготвивме за оваа ситуација и под услов да нема прекини во гасоводната мрежа, ќе можеме да ги снабдуваме со гас сите наши корисници во наредните месеци“, рече тој.

Најголем дел од гасот што се користи во Финска доаѓа од Русија, но гасот сочинува само околу 5 отсто од годишната потрошувачка на енергија.

Текстот Русија престана да испорачува гас во Финска е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia

Леванте се збогуваше со Ла лига со победа, Реал и Бетис „воздржани“

МАКФАКС - Ven, 20/05/2022 - 10:57pm

Леванте ја заврши сезоната во Ла лига со 4:2 гостинска победа кај Рајо Валјекано, додека мечот помеѓу освојувачот на трофејот, Реал Мадрид и освојувачот на Купот, Реал Бетис започна со покажување респект, но заврши без голови.

На голот на Рајо не беше Столе Димитриевски, но за Леванте беше стартер Енис Барди. Алваро Гарсија ги донесе Рајо во водство во 18. минута, меѓутоа гостите направија целосен пресврт до крајот на полувремето – Гонзало Мелеро израмни во 26. минута, Роџер ги донесе во водство во 44. минута, пред Мелеро минута подоцна да зголеми на 1:3.

Серхи Гвардиола од пенал намали на 2:3 во 61. минута, пред Коке во 76. минута да ги постави конечните 2:4.

(function (el) { window.addEventListener(“message”, (event) => { if (event.origin.startsWith(“https://www.sofascore”)) { if (el.id === event.data.id) { el.style.height = event.data.height + “px”; } } }); })(document.getElementById(“sofa-standings-embed-36-37223”));

Standings provided by SofaScore LiveScore

Текстот Леванте се збогуваше со Ла лига со победа, Реал и Бетис „воздржани“ е превземен од МАКФАКС.

Categorie: Macedonia