Albania

Mesazhet franceze për negociatat

Gazeta Koha Jone - 1 ora 25 min fa

Nga Kastriot Islami *

Edhe në 2019 nuk do të hapen negociatat me BE për Shqipërinë. Shqiptarët duhet ta lexojnë me vëmëndje këtë vendim unanim të krerëve të shteteve të BE.

Përgjegjëse e vetme është qeveria Rama dhe Rama në krye të saj. Natyrisht pa përgjegjësi nuk mbeten as opozita, as shoqëria civile, as biznesi, as media, madje edhe qytetarët…

Por nuk është përgjegjëse as BE, as Franca, as Gjermania, as Hollanda, as Spanja, as Danimarka, as Belgjika…Por kanë nje pjesë të përgjegjësisë Junker, Mogherini, Hahn e Flecktein se jo vetëm nuk i kanë treguar të vërtetën shqiptarëve por duke mbështetur qeverinë Rama, kanë rritur pritshmëritë e tyre me lugën bosh…

Për të kuptuar më mirë këto përfundime, duhen lexuar me vëmëndje mesazhet franceze:

Mesazhi I: Mos dëgjoni gënjeshtrat e Ramës e të qeverisë së tij për sukseset imagjinare…

Franca, ose më saktëMinistrja franceze për cështjet e Europës ka thënë qartë: “Franca nuk i ka thënë JO hapjes së negociatave të BE me Shqipërinë, dhe as ka kërkuar kushte…”; Franca ka thënë vetëm se “…Shqipëria nuk i ka plotësuar detyrat e shtëpisë qëi kemi vendosur në vitin 2018…”, dhe vetëm kaq…Pra mesazhi francez për shqiptarët është i qartë: qeveria shqiptare qëi ka thënë JO hapjes së negociatave me BE…Dhe këtë gjë e kanë thënë edhe Gjermania, edhe Hollanda, edhe Danimarka, edhe Spanja, edhe Belgjika, madje edhe ata që kanë kërkuar hapjen e negociatave, pra ky është n jë vlerësim unanim..Qe vetëm Rama e kundërshton sepse ky vlerësim bën përgjëgjës Ramën dhe qeverinë e tij…

Mesazhi II: Gjithcka ju kanë thënë Mohgerini, Hahn, Flekstein s’tregojnë realitetin shqiptar

Franca, me shumë elegancë i ka dërguar shqiptarëve edhe mesazhin që në fakt i drejtohet Junkerit, Mogherinit, Hahnit dhe Fleckesteinit, se propozimi i Komisionit Europian për hapjen e menjëhershme dhe pa kushte të negociatave me Shqipërinë, nuk pasqyron realitetin në Shqipëri, prandaj besoni vlerësimin e vëndeve anëtare. Thënë më troc, Shqipëria ndryshe nga cfarë thonë Junker, Mogherini, Hahn dhe Fleckstein, nuk i ka plotësuar detyrat që i kemi vendosur në vitin 2018. Franca me këtë rast i ka thënë partnerëve të tij por edhe shqiptarëve, se vlerësimin politik për hapjen e negociatave do ta bëjëtani dhe në të ardhmen Këshilli Europian. Prandaj Franca ka kërkuar që të ndryshojnë rregullat e procesit të integrimit, (për rastin konkret, ato të hapjes së negociatave), para se vëndet kandidate, më konkretishtShqipëria që nuk i ka plotësuar detyrat, të fillojnë negociatat me BE.

Mesazhi III: Mosreagimi apo reagimi duke emigruar ndaj keqqeverisjes suaj mund të rezultojë me kosto..

Franca ndërkohë i ka dërguar shqiptarëve edhe një mesazh tjetër: Nëse nuk reagoni ndaj qeverisës suaj që nuk plotëson kushtet për hapjen ne negociatave por ju e gjeni zgjidhjen duke kërkuar azil politik tek ne, atëhere po ju paralajmërojmë për cështjen e lëvizjes së lirë në BE që e keni keqpërdorur për të kërkuar azil politik. Pra mosreagimi apo reagimi përmes tentativave për emigrim do të ketë një kosto: do të rishikohet vendimi për lëvizjen e lirë të cilin shqiptarët po e keqpërdorin për të kërkuar azil politik.

(*) Autori është ish-ministër i Jashtëm i Shqipërisë në vitet 2003-2005

Categorie: Albania

Mbështesim sipërmarrësit e së ardhmes!

Gazeta Koha Jone - 1 ora 25 min fa

Bruksel, 17 Tetor. Data 20 tetor shënon evenimentin e përvitshëm të Ditës Europiane të Mikrofinancës. Në këtë edicion të pestë, po organizohen aktivitete në të gjithë Europën përgjatë gjithë muajit Tetor. Nga Dublini në Athinë dhe nga Kadizi në Varshavë, institucionet e mikrofinancës festojnë së bashku kontributin e këtij sektori në luftën globale kundër përjashtimit social dhe financiar. Duke luajtur rolin e shtyllës kurrizore të këtyre iniciativave në nivelin e Bashkimit Europian, Rrjeti Europian i Mikrofinancës (EMN) dhe Qendra për Mikrofinancën (MFC) gjithashtu organizuan një aktivitet në datën 17 tetor në Bruksel.
Me pothuajse 100,000 huamarrës aktivë dhe portofol total prej rreth 235 milion Euro, mikrofinanca shqiptare gjithashtu ka ndikuar në ndryshimin e rregullave kur vjen fjala për sipërmarrjen. Duke u dhënë akses në financime edhe atyre segmenteve që nuk shërbehen dot nga sistemi bankar, duke u ofruar gjithashtu këshillim biznesi të personalizuar, mikrofinanca shqiptare i mbështet në kuptimin e plotë të fjalës sipërmarrësit e së nesërmes dhe adreson vështirësitë që ata kanë gjatë procesit të kredimarrjes.
Gjithsesi vlerësohet që të paktën 40% e popullatës shqiptare nuk ka asnje akses bankar dhe financiar. Kjo kategori, e cilësuar si “e pashërbyer financiarisht”, janë njerëz që pavarësisht nga mosha dhe formimi, për shkak se jetojnë në zona të largëta, nuk mund të marrin kredi, dhe si rezultat nuk kanë mundësi të nisin asnjë aktivitet privat.
Në një sektor relativisht të ri, ku shumica e institucioneve të mikrofinancës janë themeluar gjatë dy dekadave të fundit, eksperienca ka treguar efektivitetin e tyre financiar në terma afatgjatë. E njohur ndërkombëtarisht si një armë e fuqishme kundër përjashtimit dhe papunësisë, mikrofinanca po integrohet gradualisht në politikat publike. Më e rëndësishme, kjo arrihet duke kontribuar në Objektivat për një Zhvillim të Qëndrueshëm, përsa i takon punës së ndershme, reduktimit të pabarazive, dhe formimit cilësor financiar nëpërmjet spektrit të trajnimeve të ofruara nëpërmjet sektorit të mikrofinancës në formën e shërbimeve jo-financiare.

Në lidhje me Ditën Europiane të Mikrofinancës (DEM)
E prezantuar në vitin 2015 si një instrument për promovimin e impaktit të sektorit të mikrofinancës në Europë, e parë nga perspektiva sociale dhe ekonomike, objektivat kryesore të DEM janë:
• Të rrisë shkallën e ndërgjegjësimit tek qytetarët europianë në lidhje me ekzistencën e mikrofinancës dhe vlerat e saj në luftën kundër papunësisë dhe përjashtimit social.
• Të marrë vëmendjen e mediave europiane mbi faktin sesi mikrofinanca mbështet të papunët dhe ata qytetarë që janë përjashtuar nga sektori financiar tradicional.
• Të mundësojë shkëmbimin e eksperiencave brenda sektorit, duke i dhënë vizibilitet anëtarëve të rrjeteve EMN & MFC.
• T’u japë mundësinë anëtarëve të tyre që promovojnë arritjet dhe misionin e tyre në nivel shtetesh.
Në lidhje me Shoqatën Mikrofinanca Shqiptare (AMA)
Aktive prej 1992, Mikrofinanca shqiptare ka arritur të kthehet në një partner real zhvillimor për ekonominë sipërmarrëse shqiptare dhe në veçanti, në zonat rurale e bujqësore, të cilat ende sot e kësaj dite mbeten të pa-shërbyera nga sektori bankar. Shifrat flasin vetë: me një staf prej 1.268 personash në fund të vitit 2018, portofoli i kreditimit të anëtarëve të saj i ka kaluar 180 milion euro nga i cili përfitojnë rreth 100 mijë fermerë e sipërmarrës të vegjël të shpërndarë anembanë vendit.

Categorie: Albania

Armë dhe municione në makinë/ Gjykata liron vëllain e Alketa Vejsiut

Gazeta Shqiptare - 1 ora 29 min fa

Endrit Vejsiu, vëllai i moderatores së njohur Alketa Vejsiu është lënë i lirë ditën e sotme nga Gjykata e Lezhës e cila kërkoi lirimin e menjëhershëm. Vejsiu kishteakuzën e “Prodhimi dhe shitja e narkotikeve” dhe “Mbajtja pa leje dhe prodhimi i armëve, armëve shpërthyese dhe municionit”. Sipas prokurorisë ai ka shërbyer si korrier i një personi tjetër, që kishte si synim të trafikoknte katër mina nga porti i Shëngjinit në drejtim të Italisë.

Vetë i pandehuri Vejsiu ka deklaruar në prokurori se është nisur nga Rinasi për të ardhur në Lezhë dhe në kohën që ka ardhur pranë karburant EKO në autostradën “Lezhë-Shkodër” është ndaluar nga policia dhe gjatë kontrollit të automjetit në bagazhin e tij janë gjetur sende të kundraligjshme si lendë narkotike dhe mine me telekomandë për të cilat nuk kishte dijeni se si ndodheshin në të. Ditën e sotme Gjykata vendosi të lirojë Edrit Vejsiun, duke i ndaluar gjithashtu të gjitha funksionet publike për 5 vjet.

The post Armë dhe municione në makinë/ Gjykata liron vëllain e Alketa Vejsiut appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Categorie: Albania

Tetori Rozë, mësuesja që fitoi betejën ndaj kancerit të gjirit

Shekulli - 1 ora 31 min fa

Ina Kasimati mësuese në gjimnazin “A.Z. Çajupi”, tregon për “Shekulli”-n se si ka arritur të fitoi betejën me kancerin e...

The post Tetori Rozë, mësuesja që fitoi betejën ndaj kancerit të gjirit appeared first on Shekulli.

Categorie: Albania

Mountain in labour a mouse is born: the Balkan Mini Schengen

Tirana Times - 1 ora 32 min fa

By Genc Pollo*

“Mountain in labour a mouse is born” that Esopian fable came to my mind when I heard the news of the meeting in Novi Sad, Serbia of the government leaders from North Macedonia, Albania and the host country in order to discuss a Mini Schengen Agreement.

Maybe that is because of the rather misplaced and pretentious name or maybe because of some creeping fatigue with photo op summits that one barely remembers the day after. Some would counter that it is nice to see leaders talking in friendly get togethers in a region that saw bloodshed not so long ago. In this spirit a few years ago the European Commission officials and Western Balkans politicians played football in Vienna with then Prime Minister Gruevski scoring goals. Not being nihilistic by nature and hoping for an added value I perused the page long Novi Sad statement. The only new and specific thing I could find was the commitment to have until 2021 the nationals of the three countries cross the respective borders by using only the ID card.

Well, fact is that since 2009 Albanian citizens travel to North Macedonia and also to Kosovo and Montenegro, by showing their ID at the border. North Macedonia, Serbia, Bosnia and Montenegro have the same border regime while Kosovo has it with North Macedonia and Montenegro. Again since 2010 Albanian citizen travel visa free to Serbia and vice versa. If they would be able to use just the ID as promised in Novi Sad this would be the only concrete improvement in regional cross border travel requirements. It may boost the numbers a bit since for instance only 55 000 Serbs visited Albania this year so far.

All this is not much but is still fine. It has little to do with the EU Schengen system. In the EU it meant long years of hard work to harmonise police and border control standards and to put in place an information exchange regime coupled with personal data protection until the border post were removed. Such a process is not very likely in the Western Balkans not simply because of distrust rooted in history but also because it could interfere with the EU integration of each country.

The most quoted reference in Novi Sad was a World Bank study which had found out that truck drivers wait for 20 million hours annually for border and customs inspections. While enhancing border infrastructure and simplifying border trade procedure without assuming unnecessary risks in smuggling criminality and terrorism prevention would be welcome there was nothing specific about it in the Novi Sad declaration. We shouldn’t also forget that Western Balkan countries and Moldova are already in a free trade area called CEFTA.

News had it that those issues would be tackled in the follow up meeting in Ohrid next month where all six Western Balkans countries would be invited. But here we start really talking about the obvious elephant in the room; which is the unresolved issues left over from the dissolution of Yugoslavia. Kosovo and Serbia after a long and ineffective Brussels facilitated dialogues don’t really recognise travel and vehicles documents and work on impromptu and unreliable arrangements; mutual official recognition will require heavy lifting that no Ohrid participant can shoulder. Add to that Bosnia-Hercegovina with her internal problems that mean limited ability to engage in such external relations and the picture becomes complete.

The Novi Sad leaders can meet and talk without EU and US chaperones and this is fine. Whether such talk can bring about positive change and meaningful benefit for their people has yet to be proved.

*Genc Pollo MP

fmr. Chairman of the Parliamentary Committee on European Integration

fmr. Deputy PM, Minister of Education, Minister of Telecom&IT

Tirana, Albania

 

Categorie: Albania

Negociatat/ Basha vetëofrohet, flet për Euroactiv: Tani kemi nevojë për lidership

Gazeta Tema - 1 ora 32 min fa

Teksa sot pritet të merret vendimi i madh për çeljen ose jo të negociatave të BE me Shqipërinë, kreu i PD, Lulzim Basha ka komentuar situatën.

Basha ka folur për Euroactiv, Basha ka theksuar se Shqipëria ka nevojë për një lidership që të plotesojë kushtet e Bundestagut dhe të realizojë potencialin e plotë për hapjen e negociatave.

“Vendimi i Këshillit Europian nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim. Tani e gjithë energjia dhe fokusi ynë duhet të jetë tek kryerja e detyrave të shtëpisë. 

Gjermania ka shtruar 9 kushte që përbëjnë udhërrëfyesin për hapjen e negociatave të anëtarësimit.

Ne duhet gjithashtu të luftojmë me efektivitet krimin dhe korrupsionin dhe të krijojmë mundësi për qytetarët tanë, që do të ndihmojë për të reduktuar emigracionin.

Unë kam besim se vendi im e ka potencialin për të përmbushur këto kritere.

Tani kemi nevojë për lidershipin që do ta realizojë potencialin e plotë të Shqipërisë”, është shprehur Basha.

Categorie: Albania

Negociatat, Basha: Jo vendimi që dëshironim, tani kemi nevojë për lidershipin e duhur

Abc News - 1 ora 34 min fa

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ka folur për “Euroactiv” ku është shprehur se vendimi i Këshillit Europian nuk është ai që dëshironte dhe shpresonte opozita.

Kreu i selisë blu, shprehet se energjia duhet përqendruar te plotësimi i kushteve. “Kemi nevojë për lidershipin që ta realizojë potencialin e plotë të Shqipërisë”, thotë Basha.

“Vendimi i Këshillit Europian nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim. Tani e gjithë energjia dhe fokusi ynë duhet të jetë tek kryerja e detyrave të shtëpisë. Gjermania ka shtruar 9 kushte që përbëjnë udhërrëfyesin për hapjen e negociatave të anëtarësimit. Ne duhet gjithashtu të luftojmë me efektivitet krimin dhe korrupsionin dhe të krijojmë mundësi për qytetarët tanë, që do të ndihmojë për të reduktuar emigracionin. Unë kam besim se vendi im e ka potencialin për të përmbushur këto kritere. Tani kemi nevojë për lidershipin që do ta realizojë potencialin e plotë të Shqipërisë”, u shpreh Basha./abcnews.al

Categorie: Albania

Integrimi/ Basha për “Euroactiv”: Shqipëria ka potenciale për të përmbushur kushtet, na duhet lidership

Gazeta Shqiptare - 1 ora 36 min fa

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ka deklaruar për “Euroactiv” se vendimi i Këshillit të Evropësn nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim, referuar lajmit të publikuar në mediet italiane se Franca ka vënë ‘veton’, ndërsa kundër janë shprehur edhe Holanda me Danimarkën.Sipas tij, tashmë gjithë energjia dhe fokusi i politikës shqiptare duhet të jetë te kryerja e detyrave të shtëpisë, te lufta ndaj krimit dhe korrupsionit.

“Vendimi i Këshillit Europian nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim. Tani e gjithë energjia dhe fokusi ynë duhet të jetë tek kryerja e detyrave të shtëpisë. Gjermania ka shtruar 9 kushte që përbëjnë udhërrëfyesin për hapjen e negociatave të anëtarësimit.

Ne duhet gjithashtu të luftojmë me efektivitet krimin dhe korrupsionin dhe të krijojmë mundësi për qytetarët tanë, që do të ndihmojë për të reduktuar emigracionin. Unë kam besim se vendi im e ka potencialin për të përmbushur këto kritere. Tani kemi nevojë për lidershipin që do ta realizojë potencialin e plotë të Shqipërisë”, ka thënë Basha.

The post Integrimi/ Basha për “Euroactiv”: Shqipëria ka potenciale për të përmbushur kushtet, na duhet lidership appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Categorie: Albania

Editorial: In the end, it is not Europe’s fault

Tirana Times - 1 ora 37 min fa

TIRANA TIMES EDITORIAL

By now the staunch French refusal to go forward with even symbolic milestones of enlargement as well as the remaining skepticism of the Netherlands and Denmark are clear and tangible. The meeting at the Council of the European Union has very little chance of producing a surprising outcome since the majority of the signals are negative.

In the face of yet another missed opportunity, domestic majority politicians have already geared up their alibis: it is Europe’s fault! It is the internal situation of the EU, the position of France and even personal crusade of Emmanuel Macron, it is the myths of the Dutch media, it is the aloofness of Denmark towards our region…The list goes on.

There are elements of truth in this alibi as in every alibi. Of course the situation of the EU does not help. There are multiple other focal points counting the much more pressing matters of looming Brexit, security concerns of the situation in Syria and lack of unity between member states over several pending issues.

But you know what else does not help? The situation in Albania. It is exactly what even all the most ardent supporters of the opening accession negotiations including Commissioner Hahn has said in this very same words. The situation of Albania is not helping!

It might be that France’s historic myopia towards Albania limits its concerns over the number of asylum seekers. However those numbers do point to one salient truth: the crisis that is raging in Albania even though many internal and external key actors continue to pretend to ignore it. A political crisis that has left the country bereft of any democratic or even constitutional order. A set of local elections inspired by monism three decades after the fall of communism. An unrepresentative and even ridiculous parliament. No Constitutional Court. No High Court. A majority that spends most of its energy on impeaching the President, the last standing yet truncated figure in the checks and balances game.

In the background the economic stagnation, lack of hope and utter disappointment sends droves of Albanians, young, educated, uneducated, abroad. Some of them end up seeking asylum in France. Apparently enough of them to jump in the statistics Syrians notwithstanding.

The decision to delay the opening of accession negotiations for Albania is still the wrong one. It will take away whatever hope is left that change might come. However if there is to be one silver lining in this development it is in the soul searching that should follow to arrive at a correct understanding and reflection. This is important first and foremost for the country itself, for its future whether there is any integration perspective left or not. Even if we are to stick to the narrative of troubled and undecided Europe, we still have to draw a path forward for Albania’s own destiny.

The recognition of the fact that unless the normal democratic institutional system starts working again, we cannot pretend to be a normal country that is taking progressive steps towards accession.

We are not there yet. This is not Europe’s fault.

Categorie: Albania

Italy gives others in the international community a lesson in realism

Tirana Times - 1 ora 40 min fa

TIRANA TIMES OP-ED

During this week, when the eyes of the Albanian politicians and media were upon the decision in Brussels, the Italian Prime Minister Conte paid a visit to Albania. The fact that Italy has always supported Albania’s perspective of accession and every single milestone in the integration path made his visit les enthralling for the public interest. However the Italian premier, despite being a curious product of the tumultuous Italian politics recently, did give a serious lecture in terms of reading Albania correctly and issuing simple yet valid suggestions.

First and foremost Italy is very clear on who are the real stakeholders of the political crisis in Albania and does not lose any time playing pretend with fake “new opposition.”

Second Italy vividly advocated for Albanian politicians to assume responsibility and solve the crisis on their won without waiting for miracles or orders from abroad.

Most importantly, paraphrasing the Italian PM, it is again the majority who should show maturity and prepare a proper platform for the solution of the crisis to present to the opposition as well as give some positive signals to restart a dialogue.

Last but not least mention investments Conte touched upon the essence of all reforms, saying that rule of law and the success of the fight against organized crime and corruption are essential not just for integration but also economic development.

These three clear pillars form a realistic and serious panorama that Italy seems to possess. They are also a lesson to others in the international community, towards which Albanians harbor great expectations, to wake up. They should understand that their ambiguity and biases in all three elements are not helping and change course.

Categorie: Albania

DW: Shqipëria dhe Maqedonia presin PO-në, Macron refuzon prerë

Gazeta Koha Jone - 1 ora 41 min fa

Nga Deutsche Welle

Pavarësisht dakordësimit me Londrën për Brexit-tn, samiti i BE-së (17.- 18.10) ka ende tema të hapura si politika e personelit, financat dhe zgjerimi i BE-së. A do të ketë përgjigje?

Drama e Brexit-it mori një zgjidhje, pasi krerët e BE-së në samitin e Brukselit (17.10) ranë dakord me Londrën për një marrëveshje për mënyrën e daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja. Pjesёmarrёsit nё samit i kanё mbyllur konsultimet pёr Brexit-in, komunikoi zёdhёnёsi i BE-sё nё mbrёmje nё Bruksel. Presidenti i Kёshillit tё BE-sё, Donald Tusk pas kёsaj deklaroi nё njё konferencё shtypi, se ka pasur sukses, pasi kryeministri britanik Boris Johnson pranoi kontrollet doganore nё pikat hyrёse pёr nё Irlandёn e Veriut. Tusk njёkohёsisht theskoi, se ёshtё garantuar uniteti i tregut tё brendshёm.

Cilat janë çështjet problematike, përtej Brexit-it?

Presidenti i Francës Emmanuel Macron ka ardhur disi i fyer në Bruksel. Kanidatja e tij për postin e komisares së BE-së u hodh poshtë nga Parlamenti Europian – një kundërshtim që Macron ia ngarkon presidentes së re të Komisionit të BE-së, politikanes gjermane Ursula von der Leyen. Në kuadër të samitit liberali Macron dhe konservatorja von der Leyen duan të peshojnë, se për cilën kandidat apo kandifdate të re nga Franca mund të merret miratimi nga Parlamenti.

A janë vallë për këtë arsye të rënduara raportet gjermano-franceze? Tek e fundit von der Leyen është një ndër më të besuarat e kancelares gjermane Angela Merkel. Disa diplomatë të BE-së mendojnë, se refuzimi i kandidates së Macron-it Sylvie Goulard është si të thuash hakmarrja e kryetarit të grupit parlamentar të konservatorëve Manfred Weber. Sepse zgjedhjen e këtij të fundit si president i komisionit të ri e pengoi presidenti i Francës Macron duke propozuar në vend të tij Ursula von der Leyen. Kancelarja Angela Merkel ishte përpjekur që të qendronte larg debateve të fundit për personelin. Me sa duket ajo nuk e ka nën kontroll grupin parlamentar të partive konservatore në Parlamerntin Europian. Von der Leyen në nëntor do t’i paraqesë sërish parlamentit për miratim ekipin e saj të ri. Nuk është e sigurt nëse ajo do të marrë shumicën.

Zgjerimi rëndon raportet gjermano-franceze

Krejt i vetëm mbetet presidenti francez Macron lidhur me çështjen e zgjerimit të BE-së. Kancelarja do patjetër të përpiqet për fillimin e bisedimeve të antarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Macron i refuzon në mënyrë strikte bisedimet e antarësimit, ndonëse Komisioni i BE-së, Parlamenti e pothuajse të gjitha shtetet anëtare i konsiderojnë të përmbushura kushtet. Këtu pra nuk kemi të bëjmë me një konflikt mes Merkel-it dhe Macron-it, por të Francës ndaj pjesës tjetër të BE-së. Në mbledhjet përgatitore të këshillit të ministrave ministri gjerman i Shtetit pranë Ministrisë së Jashtme, Michael Roth, u shpreh mjaft i zhgënjyer nga qendrimi i Francës.

Por sipas Macron-it qendrimet e ndryshme lidhur me çështje të veҁanta politike janë pjesë e një partneriteti. Këtë ai e pati thënë edhe në prill, kur Gjermania dhe Franca kishin qendrime me disa dallime lidhur me dramën e Brexit-it. Në dialogun mes dy vendeve kërkohet që “ndonjëherë të pranohen konfrontime të frytshme, por që në fund gjejnë një kompromis”, është shprehur Macron. Diplomatët e BE-së nuk mendojnë, se lokomotiva gjermano-franceze çalon në BE, për më tepër që BE pas përpjekjeve të gjata arriti të miratojë buxhetin e Euro-Zonës për investimet, për të cilin Macron u grind gjatë dhe Gjermania u tërhoq duke pranuar një volum të moderuar.

Plani financiar afatgjatë

Nuk ka unanimitet lidhur me paratë. Kryetarët e qeverive dhe të shteteve të të gjtiha vendeve anëtare do të debatojnë ashpër për buxhetin prej shtatë vjetësh të BE-së nga viti 2021 deri më 2027. Gjermania bën pjesë në grupin e paguesve më të mëdhenj neto, që duan ta mbulojnë buxhetin e BE-së me 1,0 përqind të rendimentit ekonomik europian. Komisioni i BE-së pati propozuar 1,13 përqind. Për shkak të daljes së britanikëve do të ketë një boshllëk të madh në të ardhurat, që duhet të plotësohet prej kursimeve dhe kontributeve më të mëdha të vendeve që paguajnë neto. Franca nuk do t’i prekë subvencionet për bujqit e saj. Gjermania argumenton, se duhen më shumë para për inovacione, për migrimin dhe shpenzimet për të ardhmen. Vendet marrëse të ndihmave neto janë kundër, sepse nuk duan të shkurtojnë subvencionet për rajonet e dobëta të BE-së, që janë përfituesit kryesorë. Një marrëveshje lidhur me kuadrin buxhetor do të jetë e mundur ndoshta pas një viti. Gjermania është me distancë paguesi më i madh neto dhe që vitin e ardhshëm do të ketë presidencën e radhës në BE.

Categorie: Albania

Sot vendoset fati i Shqipërisë dhe RMV-së, presidentja e re e KE: Nuk ka sinjale pozitive për hapjen

Abc News - 1 ora 41 min fa

Këshilli Europian do të japë sot vendimin përfundimtar për hapjen ose jo të bisedimeve për anëtarësim të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Krerët e 28 shteteve anëtare janë mbledhur dje në Bruksel për të diskutuar mes të tjerave dhe për këtë çështje.

Duket se nuk ka shpresë për një vendim pozitiv për vendim tonë, për shkak të qëndrimit të prerë të Francës, e cila kërkon së pari rishikim të procesit të zgjerimit. Presidenti Macron, përveç insistimit mbi nevojën e reformimit të procesit të zgjerimit, ka theksuar se një tjetër motiv për refuzimin, qe është numri i lartë i azilkërkuesve nga Shqipëria, të cilët përfitojnë nga lëvizja e lirë.

Pas darkës së mbrëmshme të liderëve të mbledhur në samitin e Brukselit, një burim i sigurt i tha gazetares së ABC News Erisa Zykaj se Presidenti francez Emmanuel Macron nuk do të ndryshojë qëndrim në lidhje me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Edhe Presidentja e re e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen ka deklaruar dje se nuk ka asnjë shpresë që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të marrin dritën jeshile për hapjen e negociatave.

“Për fat të keq, shenjat nuk janë pozitive që të merret një vendim”, ka thënë Von der Leyen. Megjithatë, ajo ka njohur dhe vlerësuar reformat e ndërmarra nga dy vendet dhe ka pranuar se si Tirana edhe Shkupi kanë nevojë për inkurajim.

“Unë për vete jam fort e bindur që të dyja vendet kanë bërë përpjekje të mëdha që t’i afrohen standardit europian, ndaj dhe e mbështes shumë dhënien e një sinjali pozitiv”, ka shtuar Von der Leyen./abcnews.al

Categorie: Albania

Analiza e “DW”: Macron ka ardhur disi i fyer në Bruksel, konflikt me Merkel apo BE? Vendimi për Shqipërinë, pasojë

Gazeta Tema - 1 ora 41 min fa

Pavarësisht dakordësimit me Londrën për Brexit-tn, samiti i BE-së ka ende tema të hapura si politika e personelit, financat dhe zgjerimi i BE-së. A do të ketë përgjigje?

Drama e Brexit-it mori një zgjidhje, pasi krerët e BE-së në samitin e Brukselit ranë dakord me Londrën për një marrëveshje për mënyrën e daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja. Pjesёmarrёsit nё samit i kanё mbyllur konsultimet pёr Brexit-in, komunikoi zёdhёnёsi i BE-sё nё mbrёmje nё Bruksel.

Presidenti i Kёshillit tё BE-sё, Donald Tusk pas kёsaj deklaroi nё njё konferencё shtypi, se ka pasur sukses, pasi kryeministri britanik Boris Johnson pranoi kontrollet doganore nё pikat hyrёse pёr nё Irlandёn e Veriut. Tusk njёkohёsisht theskoi, se ёshtё garantuar uniteti i tregut tё brendshёm.

Cilat janë çështjet problematike, përtej Brexit-it?

Presidenti i Francës Emmanuel Macron ka ardhur disi i fyer në Bruksel. Kanidatja e tij për postin e komisares së BE-së u hodh poshtë nga Parlamenti Europian – një kundërshtim që Macron ia ngarkon presidentes së re të Komisionit të BE-së, politikanes gjermane Ursula von der Leyen.

Në kuadër të samitit liberali Macron dhe konservatorja von der Leyen duan të peshojnë, se për cilën kandidat apo kandidate të re nga Franca mund të merret miratimi nga Parlamenti.

A janë vallë për këtë arsye të rënduara raportet gjermano-franceze? Tek e fundit von der Leyen është një ndër më të besuarat e kancelares gjermane Angela Merkel. Disa diplomatë të BE-së mendojnë, se refuzimi i kandidates së Macron-it Sylvie Goulard është si të thuash hakmarrja e kryetarit të grupit parlamentar të konservatorëve Manfred Weber. Sepse zgjedhjen e këtij të fundit si president i komisionit të ri e pengoi presidenti i Francës Macron duke propozuar në vend të tij Ursula von der Leyen.

Kancelarja Angela Merkel ishte përpjekur që të qendronte larg debateve të fundit për personelin. Me sa duket ajo nuk e ka nën kontroll grupin parlamentar të partive konservatore në Parlamerntin Europian. Von der Leyen në nëntor do t’i paraqesë sërish parlamentit për miratim ekipin e saj të ri. Nuk është e sigurt nëse ajo do të marrë shumicën.

Zgjerimi rëndon raportet gjermano-franceze

Krejt i vetëm mbetet presidenti francez Macron lidhur me çështjen e zgjerimit të BE-së. Kancelarja do patjetër të përpiqet për fillimin e bisedimeve të antarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Macron i refuzon në mënyrë strikte bisedimet e antarësimit, ndonëse Komisioni i BE-së, Parlamenti e pothuajse të gjitha shtetet anëtare i konsiderojnë të përmbushura kushtet.

Këtu pra nuk kemi të bëjmë me një konflikt mes Merkel-it dhe Macron-it, por të Francës ndaj pjesës tjetër të BE-së. Në mbledhjet përgatitore të këshillit të ministrave ministri gjerman i Shtetit pranë Ministrisë së Jashtme, Michael Roth, u shpreh mjaft i zhgënjyer nga qendrimi i Francës.

Por sipas Macron-it qendrimet e ndryshme lidhur me çështje të veҁanta politike janë pjesë e një partneriteti. Këtë ai e pati thënë edhe në prill, kur Gjermania dhe Franca kishin qendrime me disa dallime lidhur me dramën e Brexit-it. Në dialogun mes dy vendeve kërkohet që “ndonjëherë të pranohen konfrontime të frytshme, por që në fund gjejnë një kompromis”, është shprehur Macron.

Diplomatët e BE-së nuk mendojnë, se lokomotiva gjermano-franceze çalon në BE, për më tepër që BE pas përpjekjeve të gjata arriti të miratojë buxhetin e Euro-Zonës për investimet, për të cilin Macron u grind gjatë dhe Gjermania u tërhoq duke pranuar një volum të moderuar.

Plani financiar afatgjatë

Nuk ka unanimitet lidhur me paratë. Kryetarët e qeverive dhe të shteteve  të të gjtiha vendeve anëtare do të debatojnë ashpër për buxhetin prej shtatë vjetësh të BE-së nga viti 2021 deri më 2027. Gjermania bën pjesë në grupin e paguesve më të mëdhenj neto, që duan ta mbulojnë buxhetin e BE-së me 1,0 përqind të rendimentit ekonomik europian. Komisioni i BE-së pati propozuar 1,13 përqind. Për shkak të daljes së britanikëve do të ketë një boshllëk të madh në të ardhurat, që duhet të plotësohet prej kursimeve dhe kontributeve më të mëdha të vendeve që paguajnë neto.

Franca nuk do t’i prekë subvencionet për bujqit e saj. Gjermania argumenton, se duhen më shumë para për inovacione, për migrimin dhe shpenzimet për të ardhmen. Vendet marrëse të ndihmave neto janë kundër, sepse nuk duan të shkurtojnë subvencionet për rajonet e dobëta të BE-së, që janë përfituesit kryesorë. Një marrëveshje lidhur me kuadrin buxhetor do të jetë e mundur ndoshta pas një viti. Gjermania është me distancë paguesi më i madh neto dhe që vitin e ardhshëm do të ketë presidencën e radhës në BE.

DW

Categorie: Albania

Kush është pronari i makinës që shpërtheu në Tiranë

Abc News - 1 ora 44 min fa

Një makine tip “Mercedez-Benz CLS” me targa gjermane iu vu tritol këtë të premte. Ngjarja ndodhi në kryeqytet dhe mësohet se shpërthimi ishte shumë i fuqishëm. Pronari i saj shpëtoi vetëm se përdori pultin për hapjen e mjetit.

Gazetari i ABC News, Andi Qosja, raportoi se nga ngjarja Artion Bylyku shpëtoi pa lëndime. Emri i tij nuk është i lidhur me ndonjë ngjarje të rëndë kriminale. Megjithatë tashmë hetuesit janë përqendruar tek e kaluara e tij, për të shikuar nëse është përfshirë në ndonjë aferë apo atentat.

Artion Bylyku ka qenë gati duke hipur në makinë, por ajo shpërtheu në momentin që ai përdori antifurtën për ta hapur. Kjo është edhe arsyeja pse Bylyku i ka shpëtuar ngjarjes së rëndë.

Policia ka sekuestruar kamerat e sigurisë për të identifikuar autorin që ka vënë tritolin, ose për të parë trajektoren e ndjekur nga ai. Sipas burimeve në hetuesi, Bylyku ka thë se nuk ka pasur konflikte.

Makina ishte e parkuar poshtë pallatit, ku banonte edhe pronari./abcnews.al

Categorie: Albania

E drogojnë teksa luante në kazino, më pas i marrin Rolex-in 15 mijë dollarë

Gazeta Tema - 1 ora 46 min fa

Dy femra u “miqësuan” me një turist në një kazino në Florida përpara se të shfaqeshin në kamerat e sigurisë duke hedhur diçka në pijen e tij, ndërsa më pas i vjedhjen orën Rolex me vlerë 15 mijë dollarë dhe një 1 mijë dollarë “cash”.

Vajzat u takuan me prenë e tyre në “Hard Rock Hotel Casino” në Fort Lauderdale më 13 shtator.

Një skenë që të kujton filmin “Hustlers”, gratë “dashurohen” me turistin para se njëra ta shpërqendrojë e tjetra t’i hedhë një substancë në pijen e tij.

Filmi “Hustlers” është frymëzuar në ngjarje të vërteta me skena të tilla.

Ai është i bazuar në një histori të vërtetë dhe është frymëzuar nga një artikull i “New York Magazine”, i publikuar në vitin 2015. Aktore protagoniste në këtë film është Jennifer Lopez.

Categorie: Albania

DEBATI i orëve të vona: Macron nuk dorëzohet përballë presionit të Merkel, Holanda propozon ndarjen e Shqipërisë nga Maqedonia

Gazeta Tema - 1 ora 49 min fa

Krerët e shteteve anëtare debatuan mes tensionesh deri në mesnatë lidhur më çështjen e zgjerimit.

Por, ata nuk ishin në gjendje të dakordësoheshin as lidhur me një marrëveshje që do të inkurajonte Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut, apo për shtyrje të vendimit zyrtar.

Presidenti francez Emmanuel Macron kundërshtoi ashpër hapjen e negociatave për anëtarësimin, duke mbizotëruar ndaj liderëve të tjerë, përfshirë gjermanen Angela Merkel dhe presidentin e Këshillit Evropian, Donald Tusk, raporton A2 CNN.

Sipas Politikos, kryeministri holandez Mark Rutte mbështeti një kompromis të mundshëm që do të lejojnte nisjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut, duke detyruar Shqipërinë të presë, por në fund krerët e shteteve nuk ranë dakord për veçimin e dy vendeve.

Fleksibilitetin për Shkupin, kryeministri holandez e bëri të qartë edhe më herët gjatë ditës:

“Ju e dini pozicionin tonë. Për Shqipërinë është një JO e qartë. Nëse shikon se çfarë ndodh, nuk ka avancime ose ndryshime.

Nëse shikon Maqedoninë e Veriut, ata janë në një pozicion më të mirë se Shqipëria. Kanë ndodhur më shumë gjëra!

Por, edhe aty ka shumë detyra për të bërë! Por, gjykimi im është që për të dyja vendet do të ketë një JO.

Për Shqipërinë, Parlamenti im më ka dhënë një JO të qartë për të votuar sonte me të cilën unë bie dakort!

Për Maqedoninë e Veriut, më pak eksplicite, por ato kanë shumë për të bërë”.

Megjithëse Gjermania e krerët e tjerë të vendeve të bllokut që mbështesin zgjerimin shprehën qëllimin për të ushtruar trysni ndaj Macron për ta bindur të ndryshojë qëndrim, pesimizmi në ditën e parë të samitit ishte i qartë.

UrsulaVon Der Leyen tha:

“Fatkeqësisht, shenjat nuk janë të mira dhe nuk është e sigurtë nëse do të kemi një vendim sot.

Më vjen shumë keq pasi mendoj se të dyja vendet kanë bërë përpjekje të mëdha për t’iu afruar standardeve të Bashkimit Europian.

Për mua ishte shumë e rëndësishme që ato të merrnin një sinjal pozitiv”.

Categorie: Albania

Drejtori i DASH paralajmëron Bashën dhe Kryemadhin: Tërhiquni nga rruga pa krye që po rrezikon progresin e vendit, urgjent dialog

Gazeta Tema - 1 ora 49 min fa

Shtetet e Bashkuara të Amerikës i kanë dhënë dje një ultimatum të prerë opozitës që të ulet në tryezën e dialogut me socialistët. Deklarata ka ardhur nga drejtori për Ballkanin në DASH, David Kostelancik, gjatë një forumi të mbajtur në Beograd.

Ai ka qenë i prerë në deklaratën e tij, duke u shprehur qartë se edhe gjatë vizitës në Tiranë pak kohë më parë, ua ka bërë të qartë partive opozitare, se nuk ka rrugë tjetër veç dialogut. Ndërkohë pas takimit me të, Basha ka filluar të tërhiqet dhe çdo ditë që kalon ai jep sinjale dialogu.

Kostelancik e ka bërë të qartë se gjithçka duhet të nisë nga reforma zgjedhore. Sipas tij, opozita i ka hyrë një rruge që pengon progresin e vendit.

“Shkurtimisht mbi Shqipërinë. Ka një sërë çështjesh atje. Në Shqipëri ka shumë zhvillime që po ndodhin. Ne jemi të pakënaqur nga rruga pa krye që po rrezikon të pengojë progresin e këtij shteti. U kemi kërkuar të gjitha partive politike që të përfshihen në dialog.

Opozita, që tashmë e ka lënë Parlamentin, e ka një karrige të sigurt në tryezën për reformën zgjedhore. Gjatë vizitës time në Tiranë dhe liderëve të opozitës në Uashington, u kemi kërkuar atyre që të ulen në tryezë për të negociuar me mirëbesim në mënyrë që të arrihet përparimi i duhur”, ka deklaruar ai.

Ndërkohë, në fjalën e tij ai ka vlerësuar edhe reformat e ndërmarra nga qeveria shqiptare, duke shtuar se këto të fundit i kanë dhënë shumë pikë Shqipërisë në rrugën drejt integrimit europian.

“Bie dakord me vlerësimin e Komisionit Europian. Dy shtetet kanë ndërmarrë reforma të mira dhe të domosdoshme për forcim të shtetit të së drejtës. Vendet kanë bërë progres dhe reforma domethënëse. Marrëveshja e Prespës është një shembull shumë i mirë”, tha drejtori i Ballkanit në DASH, David Kostelancik.

SHBA ka shprehur mbështetjen e plotë sa i përket Shqipërisë dhe rrugën për në Bashkimin Europian. “SHBA mbështet fort procesin e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë.

Ne biem plotësisht dakord me vlerësimin e Komisionit Europian se të dy vendet kanë bërë progres në reforma domethënëse. Marrëveshja e Prespës është një shembull shumë i mirë”, ka deklaruar Kostelancik.

Ndër të tjera drejtori i Ballkanit në DASH David Kostelancik, ka folur edhe për procesin e integrimit në BE, duke u solidarizuar Shqipërinë, pasi e cilëson se kjo e fundit i ka përmbushur detyrimet për të hapur negociatat. Ai tha se vendi ynë ka hedhur themele solide për të vazhduar reformat e tyre për hapjen e kapitujve kryesorë. Ai kërkoi që të nisin goditjet ndaj korrupsionit.

“Ne mendojmë se këto vende kanë hedhur themele solide për të vazhduar reformat e tyre për hapjen e kapitujve kryesore. Pa marrë parasysh vendimin që do merret këtë javë ne do të vazhdojmë të nxisim Shkupin dhe Tiranën që të ecin përpara me reformat që forcojnë shtetin e së drejtës, për të luftuar korrupsionin dhe çimentojnë qeverisjen demokratike.

Do të konkludoja duke thënë se këto kanë qenë hapa vërtet kurajoze që janë ndërmarrë nga të dy vendet, veçanërisht nga Maqedonia e Veriut. Ne shpresojmë që Bashkimi Europian do të bëjë një lëvizje drejt këtyre vendeve ashtu siç kanë bërë ato duke ecur drejt Bashkimit Europian”, tha ai.

Ndërkohë që më herët edhe Mathew Palmer, i dërguari i posaçëm i Shteteve të Bashkuara për Ballkanin Perëndimor ka bërë thirrje që opozita dhe mazhoranca të ulen në tryezën e dialogut. Palmer ka kërkuar që palët të angazhohen në një dialog konstruktiv në lidhje me reformën zgjedhore.

Ne do të donim që ngërçi i tanishëm politik në Shqipëri të zgjidhej. Ne kemi një partneritet të mirë e të ngushtë me qeverinë aktuale të Shqipërisë ashtu siç kemi pasur një partneritet të mirë e të ngushtë me qeverinë e mëparshme. Shtetet e Bashkuara nuk zgjedhin fitues dhe humbës në lojën politike, askund, dhe veçanërisht në Ballkanin Perëndimor, ku jam duke u përpjekur të bëj punën time. Ne punojmë me qeveritë që dalin përmes zgjedhjeve demokratike“, ka thënë Palmer.

Categorie: Albania

Basha: Duhet lidership që Shqipëria të plotësojë kushtet për hapjen e negociatave

Gazeta Koha Jone - 1 ora 51 min fa

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ka deklaruar për median e huaj “Euroactiv” se vendimi i Këshillit të Evropës nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim.

Sipas tij, tashmë gjithë energjia dhe fokusi i politikës shqiptare duhet të jetë te kryerja e detyrave të shtëpisë, te lufta ndaj korrupsionit dhe krimit të organizuar.

“Vendimi i Këshillit Europian nuk është ai që dëshironim dhe shpresonim. Tani e gjithë energjia dhe fokusi ynë duhet të jetë tek kryerja e detyrave të shtëpisë. Gjermania ka shtruar 9 kushte që përbëjnë udhërrëfyesin për hapjen e negociatave të anëtarësimit.

Ne duhet gjithashtu të luftojmë me efektivitet krimin dhe korrupsionin dhe të krijojmë mundësi për qytetarët tanë, që do të ndihmojë për të reduktuar emigracionin. Unë kam besim se vendi im e ka potencialin për të përmbushur këto kritere. Tani kemi nevojë për lidershipin që do ta realizojë potencialin e plotë të Shqipërisë”, ka deklaruar Basha.

Categorie: Albania

A Little Balkans Schengen Area?

Tirana Times - 1 ora 51 min fa

By Franz-Lothar Altmann*

Improved cooperation in the Balkans is an ever repeated demand voiced from outside, the EU in particular, but also from the countries concerned. At least three major basic institutions have been formed to initiate, push and alleviate regional cooperation in the Balkans: the Regional Cooperation Council (RCC), the Southeast European Cooperation Process (SEECP) and CEFTA, the Central European Free Trade Area, which de facto –after the EU-accession of the Central European countries: Poland, Hungary, Czechia, Slovakia and Slovenia in 2004 and of Romania and Bulgaria in 2007, as well as of Croatia in 2013 – has become an  exclusive Western Balkans European Free Trade Agreement (including however also Moldova)! In addition several agreements on certain limited areas of intensified cooperation have been signed, like the Central European Initiative (CEI), the Adriatic Ionian Initiative (AII), the Energy Community Treaty, the Regional Youth Cooperation Office (RYCO), the Electronic Southeastern Europe Initiative (ESEEI), or the Transport Community, to name only a few of some six dozen cooperation initiatives which frequently overlap in terms of priority areas and were not always followed up with concrete outcomes!

Until recently, practically all of these cooperation initiatives in the Western Balkans have been externally (EU) initiated and driven. The two main purposes behind them have been – and still are – enhanced economic development in all participating countries and reconciliation between them. These two motives have been voiced also when on October 10, 2019, at a meeting of the Prime Ministers of Albania, Northern Macedonia and Serbia in Novi Sad a document was signed announcing the creation of a so-called “Little Schengen” area that foresees free movement of goods, capital, people and services. The objective of this initiative is to create conditions by the end of 2021 for the citizens of the three countries to cross borders carrying only an ID card, and also to work in any of these countries without a work permit. President Vučić announced the three representatives will present “most concrete” measures to implement these initiatives at the next meeting which will be held in Ohrid on November 10. 

In principle, any initiative that helps to alleviate and improve economic cooperation and free movement of people in the area must be welcome. In fact, intra-regional trade in the Western Balkans is still far below capacities. Simon Elis, a program leader of World Bank for Western Balkans numeralizes the respective gap by 35%. And it certainly is true that queuing of commercial trucks at the borders costs time and thus money, and Western Balkans citizens look with envy at the free movement possibilities that their neighbors enjoy in 26 EU- and non-EU-countries (plus the three micro states Monaco, San Marino and the Vatican).

However, Schengen Area is a label that is not so easy to fill. First of all, in the case of the Novi Sad agreement, so far only three countries are contracting parties! Albania´s PM Edi Rama rightly immediately demanded that all six WB countries should participate because as one can learn from the original Schengen, the outer borders of the area must be even more intensively controlled than before: before fully implementing Schengen-like rules, each state must have its preparedness assessed in four areas: air borders, visa, police cooperation, and personal data protection.

What will a “Little WB-Schengen” mean for Bosnia & Herzegovina and also for Kosovo? Can Republika Srpska, that wants to maintain its special close relationship with Serbia, live with such a new constellation where it will be confronted with a strict “Schengen border regime” vis-à-vis Serbia? Albania and Kosovo are about to intensify their special relationship which certainly goes beyond good neighborly contacts! Again: a strict new “Schengen border regime” between Albania and Kosovo cannot be accepted by neither. Furthermore, what about Kosovo and its relationship with Serbia, the latter still claiming it a south-Serbian province with only a very special internal demarcation regime and holding special relations with its co-nationals in Northern Kosovo? To accept Kosovo in toto as a contracting state is not acceptable for Serbia as long as no final bilateral agreement has been signed. But to exclude Kosovo completely from such a “WB-Schengen Area” is also not possible! How to deal with that?

It seems as if a membership enlargement of the new “Balkans Schengen Area” is too problematic to happen: Montenegro might not be a problem if it wants, but Podgorica is now concentrated on its EU-membership process, and is also concerned whether and how the new WB Schengen construct will comply with EU-membership, and thus might become just a temporary intermediate constellation – like CEFTA-membership! Bosnia & Herzegovina upholds two special relationships: one of Republika Srpska with Serbia proper and the other of the Bosnian Croats with Croatia. How to handle this when a “Little WB-Schengen” is established?

Anyhow, so far it is totally unclear how far the WB-Schengen regime as such shall go. In the original Schengen Area no border controls between member states exist anymore. The WB-Schengen still mentions that “only ID cards” must be carried, but it is not yet clear whether controls will completely be abandoned. At any rate, channels of communication, exchange of information, i.e. an integrated information system, and early warning systems must be established, which require also new institutions and trained personnel. This can improve the control of illegal migration, but open borders can also first of all, under present conditions (high degrees of organized crime and corruption in all three countries) bring benefit and relief to criminals and drug cartels, which can handle their deals even faster and with even less control. And how will new regulations for the WB-Schengen Area – that in addition to the free movement of persons shall serve the flow of goods and services – comply with all these already existing regional treaties and conventions that deal with regional cooperation and infrastructure agreements in the wider region where more than the three WB-Schengen countries are members of?

Thus one might conclude that although the intention to open borders to facilitate the free move of people and business can only be supported, the construct will very probably remain “little” concerning the territorial expansion, but also with regard to the “ingredients”: still many questions remain open concerning the applicability. The latter might limit the actual scope of the initiative.

*Prof. Franz-Lothar Altmann is Associate Professor at the UNESCO department for International & Intercultural Relations at Bucharest State University. He is a longtime Albanian Institute for International Studies (AIIS) Senior Associate and Member of the Tirana Observatory Board.

 

Categorie: Albania

Raiffeisen Bank mbështet Bashkinë e Tiranës në projektin “Karta e studentit”

Shekulli - 1 ora 52 min fa

Raiffeisen Bank dhe Bashkia e Tiranës nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi, në mbështetje të projektit “Karta e studentit”, duke ofruar edhe...

The post Raiffeisen Bank mbështet Bashkinë e Tiranës në projektin “Karta e studentit” appeared first on Shekulli.

Categorie: Albania